Kontracepcija

Studentski život sasobom nosi veće seksualne slobode spremnost na roditeljstvo, čega uglavnom nismo svesni u tom trenutku. Planiranje porodice, upravljanje sopstvenim životom i budućnošću jepravo i obaveza svakog od nas. Kontracepcija je najbolji način preuzimanja odgovornosti po ovom pitanju i ona se u današnjem savremenom dobu prosto podrazumeva. U pitanje se samo dovodi izbor za vas najboljeg kontraceptivnog sredstva.

Kontracepcija

Pod pojmom kontracepcija podrazumevaju se sve tehnike i sredstva koja koristimo u svrhu sprečavanja začeća i neželjene trudnoće, uz napomenu da jedino kondomi pružaju i zaštitu od polno prenosivih infekcija. Izbor kontraceptivnog metoda je na vama i zavisi od vaših navika, starosti, zdravstvenog stanja, ali preporučljivo je da konačan izbor donesete u dogovoru sa lekarom ili ginekologom. Za većinu kontraceptivnih sredstava potreban je lekarski recept, osim kondoma koji se kupuju bez recepta u apotekama.

KONDOM (PREZERVATIV)

Kondom je najefikasnija zaštita jer ujedno štiti i od neželjene trudnoće i od polno prenosivih bolesti, uključujući i SIDU. Pri pravilnoj upotrebi, efikasnost kondoma je 98 %. Potrebno je uvek pre upotrebe proveriti datum proizvodnje na pakovanju kondoma, kao i postojanje oznake CE, jer je to znak da su prošli kontrolu kvaliteta. Kondom treba držati podalje od izvora toplote (nemoj ga danima držati u džepu) i dalje od izvora svetlosti. Najsigurnije je kondom kupovati u apotekama, gde je način čuvanja najpravilniji, dok su u trafici kondomi često izloženi svetlosti i toploti čime slabi njihova pouzdanost.

ŽENSKI KONDOM - FEMIDOM

Osim muškog kondoma ženski kondom je jedino sredstvo kontracepcije koje pored neželjene 
trudnoce štiti i od polno prenosivih bolesti. Ako se pravilno upotrebljava siguran je 95%. Mana ovih kondoma je što u Srbiji još uvek nisu dostupni kao muški kondomi, mada ni na inostranom tržištu nisu doživeli veliki uspeh, pre svega zbog komplikovanog načina upotrebe. Ženski kondom se stavlja u vaginu neposredno pre odnosa i to je sredstvo koje omogucava ženi da sama vodi računa o zaštiti.

KONTRACEPTIVNE PILULE

Kontraceptivne pilule su sastavljene od kombinacije dva ženska hormona: estrogena i progesterona. Redovnim uzimanjem kontraceptivnih pilula sprečava se trudnoća, ali one ne predstavljaju i zaštitu od polno prenosivih infekcija. Pre početka korišćenja kontraceptivnih pilula, obavezan je ginekološki pregled i savetovanje, a ove pilule se u apotekama 
izdaju na lekarski recept. Efikasnost kontraceptivnih pilula je 96 – 99%. Postoje dve vrste pilula: kombinovana i mini pilula. Obe sadrže ženske hormone estrogen i progesteron, obe deluju na principu zgušnjavanja sluzi unutar materice, menjaju njenu unutrašnjost, što onemogućava oplođenom jajašcetu da se pričvrsti u zid materice. Kombinovana pilula se pije 21 dan, nakon čega sledi sedmodnevna pauza, dok se mini pilula pije svakodnevno u isto vreme, bez prekida.

Koje su prednosti?

 • Nema prekida snošaja radi primene kontracepcije
 • Vrlo su rasprostranjene i prihvaćene u mnogim zemljama
 • Ponekad skraćuju menstruaciju, olakšavaju je i čine manje bolnom
 • Mini pilule se mogu uzimati i za vreme dojenja
 • Pomažu u zaštiti od raka jajnika i raka maternice
 • Smanjuju rizik od dobroćudnog tumora maternice, od ciste jajnika i bolesti grudi, ali ne i od raka dojke
 • Normalni periodi plodnosti se vraćaju po završetku uzimanja pilula 

Koje su mane?

 • Ne pružaju zaštitu od polno prenosivih bolesti;
 • Moraju se uzimati svaki dan i zbog toga njihova efikasnost zavisi od pouzdanosti i tačnosti osoba koje ih uzimaju
 • Ponekad ih prepoznaju kao uzročnike tromboze
 • Mogu povećati rizik raka dojke, pogotovo kod pušača i žena starijih od 35 godina
 • Obavezne su redovne lekarske kontrole
 • Kombinovana pilula nije preporučljiva kod žena koje u istoriji bolesti imaju naveden visok krvni pritisak, kao ni kod dojilja
 • Efikasnost kontracepcije se može smanjiti ako se uporedo uzimaju lekovi poput antibiotika ili kod bolesti poput povraćanja ili proliva – pre uzimanja bilo kog novog leka treba se savetovati sa lekarom
 • Mogu uzrokovati blage nuspojave poput glavobolje, povećanja telesne mase, vrtoglavice, osetljivosti grudi, slabog krvarenja između dve menstruacije, kao i promene raspoloženja.


HITNA KONTRACEPCIJA “PILULA JUTRO POSLE”

Kontracepcija “jutro posle” predstavlja vanredan metod kontracepcije i treba se koristiti samo u izuzetnim prilikama, npr. kada pukne kondom ili ako iz bilo kog drugog razloga niste koristili nikakvu zaštitu, a sumnjate da može doći do neželjene trudnoće. Ova vrsta kontracepcije takodje spada u hormonsku kontracepciju. Ovu kontracepciju devojka treba da uzme što pre, a najkasnije 72 sata nakon nezaštićenog polnog odnosa. Pilula za jutro posle izdaje se isklju􀄀ivo na lekarski recept. Prema trenutno raspoloživim podacima, ova vrsta kontracepcije je 95% efikasna ako se uzima u prvih 24 sata, 85% ako je uzeta 24-48 sati i 58% ako je uzeta 48-72 sata nakon snošaja.

SPIRALA

Spirala je spravica od plasticne mase, duga 3 do 4 cm sa koncicima na kraju koja se stavlja u matericu prilikom ginekološke intervencije. Spirala je pouzdana metoda, ali nije pogodna za vrlo mlade devojke i ne preporučuje se devojkama koje nisu rađale.

DIJAFRAGMA

Dijafragma je tanka gumena kapica postavljena na tanku, elastičnu oprugu. Ginekolog određuje odgovarajuću veličinu dijafragme za svaku pacijentkinju ponaosob. Dijafragma se stavlja u vaginu pola sata pre polnog odnosa, a ne sme se odstraniti najmanje osam sati nakon odnosa i ona sprečava prolaz sprematozoida u matericu. Ako se pravilno koristi predstavlja efikasno sredstvo zaštite od neželjene trudnoće.

SPERMICIDI

Postoje razne vrste spermicida i efikasni su samo ako se koriste u kombinaciji sa nekim drugim metodama kontracepcije. Stavljaju se duboko u vaginu pre polnog odnosa a delotvorni su tri sata nakon apliciranja. Spermicidi se bez lekarskog recepta mogu kupiti u apotekama.

Koje važne detalje treba zapamtiti?

 

Nema 100% efikasne zaštite

Najčešći razlog neuspele kontracepcije je greška pojedinca

Kondomi su jedina metoda koja štiti i od polno prenosivih bolesti i od trudnoće

Korišćenje kondoma i pilula – dvostruka metoda – osigurava srećan, zdrav seksualni život

- Izbor kontracepcije je izbor najboljeg za pojedince koji su zajedno

Kondomi ne služe samo za nove partnere – ljudi u dugim vezama takođe treba da se štite

Kontracepciju treba koristiti prilikom svakog seksualnog odnosa

Postoje i mnoge druge metode kontracepcije: implatant (hormonska kapsula, koja se aplicira potkožno od strane stručnog lica i postepeno oslobađa progesteron u krvotok), kontraceptivne hormonske injekcije, kontraceptivni flaster, međutim u našoj sredini ne predstavljaju najbolje rešenje zbog teže dostupnosti.

Metod plodnih/neplodnih dana, prekinuti snošaj, kao i apstinencija takođe spadaju u kontraceptivne metode, ali ne predstavljaju najefkasniji i najsigurniji izbor.

-->